Macam Jenis Kucing Hutan Yang Ada Di Dunia

Kita semua tahu hampir semua jenis haiwan peliharaan berasal dari alam liar, tidak terkecuali  mega888  peliharaan anda. namun tak semua haiwan peliharaan liar berakhir menjadi haiwan yang boleh dikembangbiakkan di rumah. Kerana masih banyak pula haiwan yang masih hidup dalam hutan seperti haiwan liar yang bebas. Dan berikut ini kucing hutan yang ada di indonesia dan beberapa di luar indonesia.

Macam Jenis Kucing Hutan Yang Ada Di Dunia
  1. Pardofelis marmorata

Ini merupakan nama latin dari spesies kuccing batu, hal yang membezakan haiwan ini dengan spesies lain adalah kakinya yang lebih panjang dan tubuh yang lebih ramping. Spesies ini boleh anda jumpai di wilayah asia tenggara dan asia selatan.

  1. Congkok

Congkok atau prionailurus bengalensis merupakan haiwan liar yang masuk dalam famili felidae. Apabila dilihat sekilas anda boleh menyamakan coraknya dengan leopard. Dan haiwan ini termasuk dalam haiwan nocturnal, yang banyak ditemui di daerah asia tenggara dan di indonesia anda boleh menemuinya di kalimantan dan sumatera.

  1. Macan dahan kalimantan

Ini merupakan jenis haiwan yang berukuran sedang, dan anda hanya boleh menemui macan dahan ini di pulau kalimantan dan sumatera saja. Ciri dari macan ini ialah dengan bulunya yang berbentuk bujur serta tidak beraturan dengan pinggiran berwarna hitam dan titik hitam didalamnya.

  1. kucing emas Asia

Hewan ini mempunyai nama latin pardofelis temminckii, dan anda hanya boleh menjumpai haiwan ini di wilayah asia tenggara. Anda masih boleh menjumpai haiwan ini di sekitar sumatera.

  1. Macan dahan benua

Ini merupakan spesies macan yang mempunyai warna bulu berwarna abu-abu kecoklatan dengan motif yang menyerupai awan dan bintik hitam. Jenis ini mampu mempunyai berat badan hingga 25 kg.

  1. Kuccing merah kalimantan

Hewan ini sering disebut dengan julukan bornean bay cat, dimana mempunyai ciri khas warna bulu merah keemasan. Kerana keunikan ini, haiwan ini masuk dalam daftar merah haiwan yang dilindungi.

Dan itulah beberapa haiwan yang terdapat di indonesia, ada baiknya kita tetap melestarikannya agar tetap menjaga hingga anak cucu kita nanti.